OMÜ’de “Bir Gençlik İklimi’’ Etkinliği Gerçekleştirildi

Yazar: gturan | Tarih: 28 Kasım 2023

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Çevre Topluluğu, Çevre Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezi (ÇEVSAM) ve Çevre Mühendisliği Bölümünün katkılarıyla ‘Dünya İklim Günü ve Gençlik Haftası’ kapsamında “Bir Gençlik İklimi’’ etkinliği düzenlendi.

OMÜ Mühendislik Fakültesinde gerçekleşen etkinliğe; OMÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Sevim Alışır, Samsun Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürü Ömer Bolat, Samsun Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanı Ali Tulumen, OMÜ Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yıldıray Topçu, Çevre Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Nurdan Gamze Turan, Çevre Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Feryal Akbal, akademisyenler, sivil toplum kuruluşları, ortaöğretim ve lisans öğrencileri katılım sağladı.

İklim krizinin nedeni insan faaliyetleri

Etkinlik kapsamında iklim krizinin nedeninin insan faaliyetleri olduğuna dikkat çekmek ve buna yönelik farkındalık yaratmak amacıyla Samsun TAKEV Anadolu Lisesi, Samsun Özel İlkadım Final Fen ve Anadolu Lisesi, Samsun İbrahim Tanrıverdi Sosyal Bilimler Lisesi ve Samsun Bahçeşehir Koleji öğrencileri sunumlarını gerçekleştirdi.

Gerçekleştirilen sunumlarda; ‘İklim Değişikliği ve Etkileri’, ‘Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’, ‘Hava Kirliliği ve Etkileri’, ‘Sürdürülebilir Su Yönetimi’ ve ‘Atık Yönetimi’ başlıkları olmak üzere 5 oturumda gerçekleşen etkinlikte; İklim Krizi ve Sonuçları, Ormansızlaştırma, Tüketimin Karbon Ayak İzi, Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları, Türkiye’de Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları Çalışmaları, İklim ve Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları İlişkisi, Emisyon Kaynakları, Dizel Yakıtların Hava Kirliliğine Etkisi, Yenilenebilir Enerji, Su Kirliliği, Türkiye ve Dünyada Su Durumu, Su Ayak İzi, Plastik Kirliliği, Döngüsel Ekonomi ve Dijital Atıklar” konuları ele alındı.

Karbon Ayak İzi Atölyesi, Teraryum Yapımı Atölyesi, Kompost Toprak Atölyesi, Topraksız Marul Üretimi Atölyesi, Geri ve İleri Dönüşüm Atölyesi ve Dijital Temizlik Atölyesi’nde yapılan çalışmalar ise tüm gün katılımcıların ziyaretine sunuldu.