Ondokuz Mayıs Üniversitesi yeşille iç içe kampüs yerleşkeleri ile doğanın bir parçası olmaktadır. Tüm kampüsler genelinde sahip olduğu yaygın ulaşım ağı, yaya yolları ağı, bisiklet yolları ağı ve dezavantajlı vatandaşlar için sanat yapıları ile ulaşım konusunda sürdülebilir bir yapı içerisindedir.
Kurupelit ve Güzel Sanatlar kampüsünde tramvay ve sıfır emisyonlu elektrikli otobüsler ile toplu taşıma imkanlarına sahip olan Ondokuz Mayıs Üniversitesi iklim değişikliğine adaptasyon konusunda şehrin en kolay ulaşılabilir konumu olarak ön plana çıkmaktadır. Samsun Büyükşehir Belediyesi ile sağlanan protokoller ile 2019 yılından itibaren tüm ana kampüsü kat eden tramvay hattı ve 2022 yılından itibaren sıfır emisyonlu elektrikli otobüsler ile kampüs ile şehir bağlantısı sağlanmaktadır. Toplu taşımanın yanı sıra yaygın personel servisleri ile şehrin dört bir tarafına ulaşarak perseonelinin bireysel taşıt kullanımını en aza indirmeyi hedeflemektedir.
Ondokuz Mayıs Üniversitesi doğayla iç içe yaya yolları ağı ile tam manasıyla yaya dostu bir üniversitedir. Kolay ulaşılabilir dijital ve basılı yaya güzergahı haritaları ile yaya dostu üniversitemiz yayaların hızlıca sağlık merkezi, durak, atm, kafeterya gibi sosyal donatı alanlarına ulaşabilecekleri homojen bir alansal dağılıma sahiptir.
Tüm kampüs yerleşkelerinde yaya yolları paralelinde güvenlikleri sağlanmış bisiklet yolları ile kampüs içerisinde bisiklet kullanımı teşvik edilmektedir. Sağlık Bakanlığı ile yürütülen “Sağlık için pedalla” projesi ile kampüs içerisinde bisiklet paylaşım noktaları oluşturulmuştur. Sahil bandındaki kampüslerimiz içerisinde e-scooter paylaşım uygulamaları ile ulaşım sağlanmaktadır.
Yaya yolları üzerinde 3 boyutlu kabartmalar ve rampalar ile ulaşım kolaylığı sağlanmaktadır. Tüm bina girişlerinde ve içerisinde rampalar, giriş kolaylıkları ve engelli lavoboları temin edilmiştir. Toplu taşımada ulaşım kolaylıkları sağlanmış ve kampüs içerisinde belli noktalarda engelli araç şarj istasyonları kurulmuştur.