Atık

Sürdürülebilir atık yönetimi, atıkların doğaya zarar vermeden geri dönüşüm ve geri kazanım süreçlerinden geçirilerek en üst düzeyde değerlendirildiği bir yaklaşımı ifade eder. Bu şekilde atıkların olumsuz etkileri en aza indirgenir ve doğal kaynakların korunması sağlanır.

Ondokuz Mayıs Üniversitesinde oluşturulan atık getirme merkezinde Entegre Katı Atık Yönetimi kapsamında cam, kâğıt, plastik, metal ve tehlikeli atıklar (atık pil, bitkisel atık yağ vb.) geçici olarak depolanıp geri dönüşüme kazandırılmaktadır. Üniversitemizde 6 adet Atık Geçici Depolama Alanı, 1 adet Atık Getirme Merkezi bulunmaktadır.

Üniversitemiz 12.07.2019 tarih ve 30829 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren Sıfır Atık Yönetmeliği’nce Sıfır Atık Yönetim Sistemi’ni kurarak 29.07.2020 tarihinde “Temel Seviye Sıfır Atık Belgesi”ni almaya hak kazanmıştır. Türkiye’yi kapsayan “Sıfır Atık” projesi kapsamında OMÜ’de çalışmalar yürütülmektedir.

Üniversitenin arşivinde bulunan, süresini tamamlamış kağıt atıkları Samsun ili sınırlarında bulunan lisanslı bir firma tarafından alınıp geri dönüşümü sağlanarak ekonomiye kazandırılmaktadır. Yemekhaneden çıkan yemek artıkları toplanarak hayvan barınağına teslim edilmektedir. Bitkisel atık yağlar, lisanslı bir firma tarafından toplanmakta ve geri dönüşüme gönderilmektedir. Tehlikeli atık kaynakları hastane ve laboratuvarlardır. Hastanede oluşan tıbbi atıklar, Tıbbi Atıkların Kontrülü Yönetmeliği uyarınca Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Entegre Çevre Bilgi Sistemi – Atık Yönetimi (MoTAT) çerçevesinde Samsun Düzenli Katı Atık Depolama Sahası’nda yer alan Tıbbi Atık Sterilizasyon Tesisi’nde sterilize edildikten sonra parçalanarak sahada düzenli depolanmaktadır. Belediyenin çöp sahasına göndermeden önce hastane yakınındaki geçici atık toplama yerinde depolamaktadır. Laboratuvar ölçeğinde oluşan tehlikeli atıklar ise etiketli ayrı kaplarda toplanarak geçici atık depolama ünitesine gönderilmektedir. Elektronik atıklar üniversite tarafından toplanarak Makine ve Kimya Sanayii Kurumu’na gönderilmektedir. Atık piller geri dönüşüm için tüm birimlerde özel kutularda toplanmaktadır.