Eğitim ve Araştırma

Ondokuz Mayıs Üniversitesi öğrencilerinin ve personelinin diğer canlılara ve çevreye karşı duyarlı ve saygılı olmaları konusunda motive edici pek çok faaliyet yürütmektedir. Bu faaliyetlerin eğitim ayağında önlisans-lisans ve lisansüstü programlarında diğer canlılar ve insan hakları, çevre ve sürdürülebilirlik alanlarında derslere ve ders konularına yer vermektedir. Yaban hayatı ve ekoloji, hayvanlarla iletişim, çevre eğitimi, çevre sorunları, iklimsel değişim ve çevresel etkileri, çevresel adalet, çevre ve halk sağlığı, kent kültürü, çevre yönetim sistemleri, sürdürülebilir kent politikaları, su ve hayat, sürdürülebilir kalkınma, sürdürülebilir yeşil mühendislik, sürdürülebilir tarım, toplam sayısı 145’i bulan çevre ve sürdürülebilirlikle ilgili derslerden sadece birkaçıdır.

Çevre ve sürdürülebilirlik ile ilgili akademik çalışmaların ve öğrenci faaliyetlerinin sayısını ve çeşitliliğini artırmak üzere bu alanların araştırma bütçesinden daha fazla pay alması için yapılan eylem planlarında faaliyetler planlanarak hayata geçirilmektedir. Çevre konularında faaliyet gösteren Ağaçlandırma ve Doğal Yaşam Topluluğu, Bisiklet Topluluğu, Çevre Topluluğu, Ekolojik Yaşam Topluluğu, Kuş Gözlem Topluluğu ile toplam 5 öğrenci topluluğu faaliyetlerini yürütmektedir.

OMÜ, üst yönetimi çevre ve iklim değişikliği konularında farkındalık göstermekte, personelini, öğrencilerini ve kaynaklarını bu alanlarda iyileştirmeler yapmak üzere organize etmektedir. Kampüs alanı da uygulamalı eğitimlere ve gösterimlere elverişli coğrafi yapısı ile eğitim başlığındaki sürdürülebilirlik faaliyetleri için büyük bir potansiyel taşımaktadır.