30 Mart Uluslararası Sıfır Atık Günü kapsamında Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü öncülüğünde Samsun’da ‘Çevre Temizliği Etkinliği’ gerçekleştirildi.
Batıpark’ta düzenlenen etkinliğe Ondokuz Mayıs Üniversitesi Çevre Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezi, Çevre Topluluğu ve OMÜ Vakfı Koleji de çok sayıda katılımcıyla yer alarak destek verdi.
Programda; Vali Yardımcısı Kemal Yıldız, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürü Tevfik Akçay, OMÜ Çevre Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Nurdan Gamze Turan, Çevre Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Feryal Akbal, Samsun Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanı Ali Tülümen, Çevre Topluluğu ve OMÜ Vakfı Koleji öğrencileri de yer aldı.
Ayrıca farkındalığının oluşturulması ve yaygınlaştırılması amacıyla Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü personellerince ilkokul öğrencilerine yönelik Sıfır Atık Farkındalık eğitimleri gerçekleştirildi.
Sıfır Atık Projesi hakkında Ülkemizde, döngüsel ekonomiye dayalı kaynak ve atık yönetimi, sürdürülebilir üretim ve tüketim alışkanlıkları ile kaynakların verimli kullanımının desteklenmesi, israftan kaçınma, atığın önlenmesi, azaltılması, yeniden kullanılması ve geri dönüştürülmesinin teşvik edilmesi, sosyal dayanışmanın geliştirilmesi amacıyla 2017 yılında “Sıfır Atık Projesi” hayata geçirilmiştir.
Sıfır Atık projesiyle 2017-2023 dönemi içerisinde 29.3 milyon ton kağıt-karton, 7.8 milyon ton plastik, 2.9 milyon ton cam, 3.7 milyon ton metal ve 16.2 milyon ton organik ve diğer geri kazanılabilir atıklar olmak üzere yaklaşık 59.9 milyon ton geri kazanılabilir atık ekonomiye kazandırılmıştır.
İklim değişikliği ile mücadele ve sürdürülebilir kalkınma planları kapsamında ülkemiz tarafından BM Genel Kuruluna sunulan “Sürdürülebilir Kalkınma için 2030 Gündemini İlerletmek Amacıyla Sıfır Atık Girişimlerinin teşvik edilmesi” başlıklı karar tasarısı 14 Aralık 2022 tarihinde kabul edilerek 30 Mart, Uluslararası Sıfır Atık Günü olarak ilan edilmiştir.