Rektör Ünal: “Radikal bir girişimde bulunmazsak yarın bizim için çok geç olacak”

Yazar: gturan | Tarih: 28 Kasım 2023

24-26 Ekim 2022 tarihleri arasında Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) ev sahipliğinde Çevre Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezi (ÇEVSAM) tarafından gerçekleştirilecek ‘İklim Değişikliği için İşbirliği ve Yeşil Mutabakat Sempozyumu” başladı.

İklim Değişikliği için İşbirliği ve Yeşil Mutabakat Sempozyumunun açılışında konuşan Rektör Prof. Dr. Yavuz Ünal, “Önemli bir tema olan iklim değişikliği üzerinde hem kendimizi hem de geleceğimizi konuşmak üzere bir araya geldik. Sadece akademik bir etkinlik olarak değil aynı zamanda geleceğe dönük eylem planlayabilmek üzere organize edilmiş sempozyumu ayrıcalıklı kılıyor.” ifadelerini kullandı.

Sempozyumun düzenlenmesine katkısı olanlara teşekkür eden Rektör Ünal, “Yaşadığımız dünyada artık iklim akademinin konusu olmaktan çıktı bu gerçeklikle yüzleşmek gerekiyor. Artık bizim varlığımızı tehdit eden eğer bugün stratejik bir karar alıp ve radikal bir girişimde bulunmazsak yarın bizim için çok geç olacak. Bu nedenle bir farkındalık daha doğrusu farkındalığın bize dayattığı bir zorunluk olarak ortaya çıkan bir etkinliktir. Üniversitede başlangıç süreci önce bir çalıştayla başladı. Hedef çalıştayın arkasından çok katılımlı bir sempozyum yapmaktı. O nedenle tema seçilirken ya da bu gruplar oluşturulurken farklı düşüncelerle hareket edildi.” dedi.

“Uluslararası raporu Aralık ayı içerisinde deklare edeceğiz”

Hedeflerinin çevre ile alakalı üniversitenin hazırlayacağı bu raporun topluma sunulması olduğunu söyleyen Prof. Dr. Yavuz Ünal, “Bütün uzmanların bir araya geldiği çevre ve iklim değişikliği ile alakalı karşı karşıya olduğumuz tehditlerle ilgili dünyadaki gelişimleri dikkate alarak uluslararası raporu Aralık ayı içerisinde deklare edeceğiz. Köklü bir Üniversite olan OMÜ’nün bu çıktıları kitap olarak yayınlamasını önemsiyorum. Ancak bu bir akademik etkinlik değildir. Yaşadığımız dünyadaki değişikliklerin bize ne getireceğini açık bir şekilde ortaya koyarak başta kurumlar olmak üzere herkesi göreve davet edeceğiz.” diye konuştu.

“Yeşil ve çevreci üniversite için kampüsle alakalı çalışmalar yaptık”

Kurupelit Kampüsünün yeniden dizayn edilmesi için birçok çalışma yaptıklarını belirten Prof. Dr. Yavuz Ünal, “Yeşil ve çevreci üniversite için kampüsle alakalı bir takım çalışmalar yaptık. Kampüsümüzün karbon ayak izini çıkardık ve kampüsteki karbon ayak izini düşürmek üzere bir stratejik plan hazırladık. Bunun ulaşımdan tüketime varıncaya kadar tüketme kültürünü biçimlendirecek kadar stratejik planın içine de yerleştirdik. Bir diğeri ise kampüste doğal hayatın tekrar geri kazanılması ve doğal yaşamın korunması için sülün ve keklik salımı gerçekleştirdik. Bunlar bizim farkındalık kazanmamız için önemliydi. Terk edilen ve kullanılmayan alanlarda yaklaşık 10 bin ağaç diktik.” ifadelerini kullandı.

“OMÜ’nün üstlendiği misyonu değerli buluyorum”

Tüketme kavramına da vurgu yapan Rektör Ünal, “İklim değişikliği bizim varlığımızı tehdit etmeye başladı. Yarın çok geç olacak. İçerisinde yaşadığımız coğrafya bu durumdan en erken etkilenecek coğrafyalardan bir tanesi, o nedenle OMÜ’nün üstlendiği misyonu değerli buluyoruz.” dedi.

“Farkındalık kazanmanızı istiyoruz”

OMÜ olarak 2022 yılında iklim ve çevre ile alakalı 62 proje üretildiğini ve bu projelerin bir kısmının patentlendiğine dikkati çeken Rektör Ünal, konuşmasının sonunda öğrencilere de tavsiyelerde bulunarak şöyle tamamladı: “Kirlettiğimiz dünyayı elbirliğiyle yeniden kurtarmak, temizlemek ve yaşanabilir bir dünyaya çevirmeyi amaçlıyoruz. Bu nedenle bütün paydaşlarımızı göreve davet ederken sizlerin de farkındalık kazanmanızı istiyoruz.” sözleriyle konuşmasını sonlandırdı.

“İklim değişikliği ve çevresel deformasyon konusunda farkındalık yaratmayı amaçlıyoruz”

Sempozyum Başkanı ve ÇEVSAM Müdürü Prof. Dr. Yüksel Ardalı ise “Bir yıl önce bu sempozyum hazırlıklarına başladığımızda multidisipliner bir yaklaşımla ve bütün paydaşlarımızı içerecek şekilde bir sempozyum yapmayı planladık. Sempozyumda iklim değişikliği ve çevresel deformasyon konusunda farkındalık yaratmayı amaçlıyoruz ve birçok konuda çalışılmaların tartışıldığı bir platform oluşturarak geleceğe daha umutla bakma hedefindeyiz. Konularımız yaşam sağlığı, mühendislik, mimarlık, teknoloji, sıfır atık, doğa ve bio çeşitlilik, iklim politikaları, yeşil dönüşüm, yeşil mutabakat, sulak alanlar ve kenevir.” ifadelerini kullandı.

“Dünyanın artık çok fazla zamanı yok”

Sempozyumda farklı disiplinlerden 23 davetli konuşmacı, 86 sözlü sunumu, 24 poster sunumu 2 sergi, üç çalıştay ile kapanış oturumu gerçekleştirileceğini belirten Ardalı, “Dünyanın artık çok fazla zamanı yok. Akademisyenlerin çalışmalarının, sanatçıların ve aktivistlerin liderlik edeceği yeni dünyada öncelikle yaşam tarzımızı, üretim ve tüketim alışkanlıklarımızı değiştirmek, sorunları entegre ve yeşil dönüşüm yaklaşımıyla çözmek ve birlikte çalışmak zorundayız. Örneğin geri dönüşüm yaparken dünyaya zarar veriyorsak kimyasal madde kullanıyorsak yanlış yoldayız. Çevresel söylemimizi, iklim değişikliğiyle ilgili söylemde olan önlemlerimizi hayata geçiremiyorsak doğru yolda değilizdir. Hepimiz yaşama alanımız olan bu dünyaya borçluyuz hiçbir canlıyı dışlamadan ahlaki ve etik koşullarda bu dünyada yaşamak zorundayız.” dedi.