Birçok evcil ve yabani hayvana ev sahipliği yaparak biyolojik çeşitliliği korumaya ve gelecek nesillere aktarmaya çalışan Ondokuz Mayıs Üniversitesinde (OMÜ) keklik ve sülün salım aktivitelerinin ikincisi gerçekleştirildi.
Kurupelit Kampüsünde düzenlenen törene; Rektör Prof. Dr. Yavuz Ünal, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Cengiz Batuk, Prof. Dr. Mahmut Başoğlu, Genel Sekreter Doç. Dr. İdris Varıcı, 11. Bölge Müdürü Halim Özdemir, Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Tütüncü, kamu kurum yetkilileri ve Üniversite çalışanları ile öğrenciler katıldı.
Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğünün “Tabiata Yaban Hayvanı Yerleştirme Projesi” doğrultusunda OMÜ’nün 11. Bölge Müdürlüğü ile imzaladığı protokol kapsamında 250 sülün ve 500 kınalı keklik, doğal yaşam alanlarına çocukların ellerinden kanatlandı. Projeyle kampüsün hızla gelişen doğal yaşamına katkıda bulunulması amaçlanıyor.
Projeyle popülasyonun artırılması hedefleniyor
Törende hayvanların doğal yaşam alanlarına özen gösterilmesi gerektiğini belirten Rektör Prof. Dr. Yavuz Ünal, “Bugünün iki güzelliği var. Birincisi genç yavrularımızın bu etkinliğe şahit olarak farkındalık oluşturmalarına katkı sağlamak istedik. İkinci olarak ise projeyle popülasyonun artırılması, bölgenin kendi doğal bitkisinin canlandırılması, ekosistemin güçlendirilmesi, hayvan varlığının çeşitlendirilmesini arzu ediyoruz. Mümkün olduğu kadar hayvanların doğal yaşam alanlarını korumak onlarla birlikte yaşamayı becerebilmek gerekiyor. Hayvanların yaşam alanını tahrip ederek işgal etmek yerine onları koruyarak beraber yaşamalıyız.” diye konuştu.
“Onların sesi ve görüntüsüyle daha mutlu bir hayatımız olacak”
Keklik ve sülünlerin kampüse renk katacağını söyleyen Rektör Ünal, “Bir yıl sonra onların sesi ve görüntüsüyle ve hatta yavrularının haberiyle daha mutlu bir hayatımız olacak. Kampüsümüz Türkiye’de nadir kampüslerden bir tanesi, yerleşimi belli bir yere toplanmış onun dışında doğası oldukça elverişli olan bir yer. O nedenle keklik ve sülün popülasyonunun burada yükselmesi arzu ettiğimiz bir şey, doğa da buna son derece müsait. Üniversitedeki arkadaşlarımızın bu konudaki hassasiyetini biliyoruz, özellikle kuş cenneti alanında yapılan çalışmaların bir kısmının da kampüs içerisinde yapılması kampüsteki kuş türlerinin kayıt altına alınması, hatta bunun kitapçığının yapılmasını istiyoruz.” ifadelerini kullandı.
“Doğaya yeniden yerleştirme çalışmaları ileriki yıllarda da devam edecek”
Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü 11. Bölge Müdürü Halim Özdemir ise “Hayata geçirdiğimiz proje kapsamında Av ve Yaban Hayvanı Üretme İstasyonlarında üretilen Memeli-Kanatlı hayvanlar popülasyonlarının az olduğu yaşam ortamlarına yerleştirilmektedir. Bu çalışmalarımız doğrultusunda 27 Ağustos 2021 tarihinde OMÜ işbirliği protokolü imzaladık. Protokol çerçevesince geçtiğimiz 2021 yılında üniversitemizin orman, çayır, akarsu ekosistemi barındıran alanına 250 adet kınalı keklik ve 250 adet sülün salınmıştı. 2022 yılında da yerleştirme programı doğrultusunda 500 adet kınalı keklik ve 250 adet sülün salımı gerçekleştirilecek. Yerleştirilen hayvanların takibi; Bölge Müdürlüğümüz ile Üniversitemizin Ortinoloji Bölümü ile beraber yapılacak. Doğaya yeniden yerleştirme çalışmaları ileriki yıllarda da devam edecek.” dedi.
Günün sonunda Rektör Prof. Dr. Yavuz Ünal, törene katılanlara ikramda bulundu.